Login

Google

Google

Virksomhedsinformation

Selskabsform
Aktieselskab
Brancher
Informationsteknologi, Søgemaskine, Reklame, Internet, softwareindustri
Grundlagt
4. september 1998
Grundlæggere
Larry Page
Sergej Brin
Etableringssted
Menlo Park
Hovedsæde
Googleplex, Mountain View, Californien, USA
Nøglepersoner
Larry Page
Sergej Brin
Eric Schmidt
Ruth Porat
Sundar Pichai
Produkt
Google
Slogan
Do the right thing
Moderselskab
Alphabet Inc.
Virksom i
Globalt
Antal ansatte
73.000+
Hjemmeside

Google LLC. er bedst kendt for deres søgemaskine, som er den største i verden. Søgemaskinen bruges hver dag af over en milliard mennesker. Googleplex som er Googles hovedkvarter ligger i Mountain View, Californien, hvilket er en del af Silicon Valley.

Google.com, som er den amerikanske version, ligger nummer 1 på Alexa, hvilket betyder, at det er den mest besøgte hjemmeside i verden. Google er blevet hverdag for så mange mennesker, at ordet "Google" i sig selv er blevet er udsagnsord (også kaldet verbum), der betyder "at søge efter noget på Google".

Historie

Google blev startet i Januar, 1996 af Larry Page og Sergey Brin. Larry or Sergey var begge ph.d.-studerende ved Stanford University i Stanford, Californien.

Mens andre søgemaskiner rangerede deres resultater, efter hvor mange gange et søgeterm opstod på den pågældende hjemmeside, ville Google skille sig ud ved, at analysere forholdet mellen hjemmesiderne. Den nye teknologi blev døbt "Pagerank".

Søgemaskinen hed oprindeligt "Backrub", fordi vigtigheden og relevansen af et website, blev estimeret ud fra antallet af backlinks (links fra andre sider). På et tidspunkt valgte de dog, at skifte navnet til Google, som kom sig af en stavefejl fra "googol" - som er tallet 1 efterfulgt af 100 nuller. Navnet blev valgt, da det symboliserer, at søgemaskinen havde det formål, at stille store mængder information til rådighed.

Google var i starten kun tilgængelig på Stanford Universitys hjemmeside med domænerne google.stanford.edu og z.stanford.edu. Der skulle gå knap 20 måneder, før domænenavnet "Google.com" blev registreret og yderligere et år før virksomheden "Google" blev grundlagt (4. september 1998). Larry og Sergey lejede en garage i Menlo Park, Californien af deres veninde, Susan Wojcicki hvor de videreudviklede Google, sammen med deres første medarbejder, Craig Silverstein.

Finansiering

i august 1998 modtog Google en investering på $100.000 fra Andy Bechtolsheim, der er medstifter af en virksomhed kaldet Sun Microsystems. Tre andre engelinvestorer lagde i 1998 også penge i Google; Jeff Bezos som er grundlægger af Amazon.com, en professor i datalogi fra Stanford University samt en iværksætter ved navn Ram Shriram.

Mellem 1998 og 1999 blev mindre investeringer i Google foretaget, men den 7. juni 1999, blev der skudt $25 millioner i virksomheden af store investorer.

Google til salg

I 1999, før financieringen på $25 millioner, besluttede Larry Page og Sergey Brin at de ønskede, at sælge Google. De arrangerede et møde med George Bell, den administrerende direktør af virksomheden Excite. De tilbød ham, at Excite kunne købe Google for $1.000.000, men afviste. En ventureinvestor fra Excite, Vinod Khosla tog en snak med Larry og Sergey, hvor han fik presset prisen ned til $750.000, men George Bell stod fast og afviste atter en gang.

Børsnotering

5 år skulle der gå, før Google blev børsnoteret, den 19. august 2004. IPO tilbød selskabet 19.605.052 aktier til en pris på $85 per aktie. Aktierne blev solgt på en online auktion. Google ramte - med salget af $1.67 milliarder i aktier - en markedsværdi på $23 milliarder. I januar 2014, knap 10 år senere havde Google vokset sig til en markedsværdi på $397 milliarder. De fleste aktier er stadig under kontrol af Google. Yahoo!, var også begejstrede idet de havde 8.4 millioner aktier i Google før børsnoteringen.

Efter børsnoteringen klarede Google sig rigtig godt, med aktier der for første gang ramte $350, den 31. oktober 2007.

Vækst, indtægt og patent

I marts 1999 vælger Google, at flytte deres kontorer til Palo Alto, Californien. Året efter begynder de, at sælge online annoncer. Larry og Sergey havde hele tiden ytret modstand af, at Google skulle være reklame-financieret, der blev dog indgået nogle kompromisser i form af, at annoncerne kun måtte være tekstbaseret for, at opretholde et ryddeligt design.

Annoncerne skulle naturligvis have relevans til det den enkelte bruger søgte på. Goto.com der opfandt og udviklede denne måde, at vise annoncer på, skiftede på et tidspunkt navn til Overture Services der valgte, at sagsøge Google, da de mente deres patenter blev overtrådt. Overture Services blev dog i mellemtiden solgt til Yahoo!, hvor et forlig mellem Yahoo! og Google blev foretaget. Google udsted aktier til Yahoo! i bytte for et permanent licens.

Googles PageRank blev patenteret i 2001. Patentet er officielt blevet overdraget til Stanford University, hvor Lawrence Page står listet som opfinderen.

Eftersom Google blev større og større, flyttede de kontorer nogle gange, for så til sidst, at leje et stort kontorkompleks i Mountain View, Californien. Stedet er nu kendt som "Googleplex", der kommer sig af et orspil fra ordet googolplex, der er et 1-tal efterfulgt af en googol nuller. Alt interiør blev designet af artikektvirksomheden Clive Wilkinson Architects. I 2004 køber Google kontorkomplekset samt ejendommen for $319 millioner.

I 2005 rapporterer The Washington Post, at Googles profit har opnået en stigning på 700% i tredje kvartal. Stigningen skyldtes primært, at store virksomheder valgte, at satse på online markedsføring i stedet for tv, blade og aviser.

Google ramte en omsætning på $50 milliarder i 2012, hvilket var 36% mere end året før, hvor omsætningen var på $38 milliarder.

Opkøb

Google har købt mange virksomheder og selskaber i årenes løb. I 2010 og 2011 købte og overtog de mere end 1 virksomhed i ugen.

I 2001 blev Deja News, som den første virksomhed købt af Google. Google omdøbte navnet og Google Grupper opstod. Google Grupper en en tjeneste der tillader folk med forskellige interesser, at diskutere emner med andre der har samme interesser.

I 2004 blev Keyhole, Inc. erhvervet. Et produkt fra Keyhole, Inc. blev senere omdøbt til Google Earth.

I oktober 2006 var the YouTubes tur til, at blive opkøbt. Prisen for YouTube landede på $1.65 milliarder. Aftalen blev endegyldigt lukket den 13. november 2006. YouTube er endnu en service fra Google der ligger i top 100 over Alexas indeks af verdens mest besøgte hjemmesider. YouTube er den største videodelingstjeneste i verden. Hvert minut bliver der uploadet videoer der tilsammen varer over 300 timer. Der bliver set over 5 milliarder videoer på YouTube hver eneste dag.

DoubleClick blev den 13. april 2007 købt for $3.1 milliarder. DoubleClick havde meget værdifulde relationer til webudgivere og reklamebureauer.

Den 15. august 2011 blev Motorola Mobility opkøbt af Google for $12.5 milliarder. Mange betragtede Google som værende en såkaldt "hvid ridder", der ville redde Motorola, da de havde haft underskud de seneste 5 kvartaler. Larry Page skrev dog i et blogindlæg, at Motorola Mobility blev opkøbt af strategiske grunde, der ville styrke Googles patentportefølje. Da Motorola Mobility blev opkøbt havde virksomheden mere end 17.000 patenter og yderligere 7.500, der afventede godkendelse.

Google offentliggjorde i Januar 2014, at de ville sælge Motorola Mobility til Lenovo. Købet blev afsluttet den 30. Oktober 2014. Virksomheden blev solgt for $2.91 milliarder. Google bevarede enheden Advanced Technologies & Projects (som blev integreret i hoved Android-teamet). 2000 patenter fulgte med salget og blev overtaget af Lenovo.

Den 21. september 2017 købte Google for $1.1 milliarder sig ind i dele af HTC. Endnu et strategisk valg, da Google nu kan bruge nogle af HTCs patenter.

Størrelse

Rachel Potvin der er ingeniørchef hos Google, afsørede i september 2015 nogle detaljer omkring Googles softwarekode. Hun afslørede, at hvis man regner alle Googles produktportefølje sammen, så tæller den 2 milliarder linjer kode. Hun afslørede samtidig, at alle Google-ingeniører (25.000+), har adgang til disse. PageRank algoritmen er dog ikke frit tilgængeligt for ingeniører - det er forbeholdt specifikke medarbejdere. Android-systemet og Google Chrome, er ligeledes heller ikke tilgængeligt for alle medarbejdere, da de ikke kører på internettet.

Google-ingeniører laver dagligt over 25.000 ændringer i koderne og ændrer ugentlig omkring 15 millioner linjer kode i 250.000 filer. Det anslåes, at Googles koder fylder over 85 terabytes.

I oktober 2016 har Google mere end 70 kontorer fordelt på 40 lande.

Google og dets produkter indtager flere placeringer over verdens mest besøgte hjemmesider. Google.com, YouTube.com som de 2 mest besøgte i verden. Google findes med mange domæneendelser (TLD) og mange af disse ligger også på listen. Her er der tale om eksempelvis Google.co.in, som er den indiske version, Google.co.jp, der er den japanske version, Google.de, der er den tyske version samt mange andre.

Datacentre

Google ejer ni datacentre i Nord- og Sydamerika, to i Asien og fire i Europa.

I 2011 annoncerede Google, at de havde planer om, at bygge 3 nye datacentre til en pris på over $200 millioner i Asien (Singapore, Taiwan og Hong Kong). De fortalte endvidere, at de ville være operationelle inden for 2 år. I 2013 meddelte Google dog, at de havde droppet planen om et datacenter i Hong Kong.

En rapport lavet i August 2011 estimerede, at Google havde 900.000 servere tilknyttet, men rapporten fortæller dog også, at Google aldrig har nævnt hvor mange servere der egentlig opererer. Rapporten er baseret på den energi Googles datacentre bruger.

I 2016 annoncerede Google, at virksomheden fra 2017 ville bestræbe sig på, at bruge 100% genanvendelig energi (vind og solenergi) i alle deres datacentrer og kontorer.

Alphabet

Den 10. august 2015 annoncerede Google, at de ville lave et konglomerat kaldet Alphabet. Et konglomerat er en modervirksomhed der driver mindst to meget forskelligartede virksomheder. I samme ombæring blev Sundar Pichai administrerende direktør for Google. Han erstattede Larry Page som blev administrerende direktør for Alphabet.

Produkter og services

Google har udviklet et hav af produkter og opkøbt adskillige virksomheder for, at opnå en produktportefølje de har i dag. Herunder er nogle af de mest udbredte produkter, som ejes af Google (Alphabet).

AdSense og AdWords

Google tjener størstedelen af deres penge på reklameindtægter. Google AdWords et et program hvor man som virksomhed eller annoncør kan reklamere på millioner af hjemmesider i hele verden - herunder også Googles søgeresultater. Google AdSense er et program hvor man kan tjene penge på, at placere annoncer på sine hjemmesider, blogs og apps.

De to tjenester arbejder sammen i form af, at de som annoncerer via Google AdWords, kan få deres annoncer vist på de hjemmesider hvor Google AdSense er placeret.

Google AdSense har 3 forskellige muligheder når det kommer til annoncering; Tekst- og displayannoncer, InFeed-annoncer og InArticle-annoncer.

Tekst- og displayannoncer er den ældste mulighed. Denne annoncetype kan tilpasses stort set som du selv ønsker. Du kan vælge forskellige forudbestemte annoncestørrelser, men du kan også tilpasse den til nøjagtig den størrelse du har brug for. Du kan gøre annoncen responsiv, så den fungerer på kryds af alle enheder i form af mobiler, tablets og PCer. Du kan ændre baggrundsfarve, tekstfarve, farve på rammen og skrifttype.

Skal annoncerne tilpasses især mobile enheder eller apps, så kan anker-/overlejringsannoncer være en god idé. Det er mobilannoncer, der "klæber" fast til kanten af brugerens skærm og nemt kan lukkes. Der er også den type der hedder vignetannoncer - hvilket er mobilannoncer i fuld skærm, der vises mellem to sideindlæsninger på dit website, og som brugerne nemt kan lukke.

InFeed-annoncer beskrives af Google som "Annoncer, der passer naturligt ind i en liste med artikler eller produkter på dit website og giver en god brugeroplevelse". Du kan tilpasse din annonce så den passer nøjagtigt til dit feed. Du kan først og fremmest ændre skrifttypen, så den passer til den skrifttype du har på din hjemmeside. Dernæst kan du ændre rammestørrelse, baggrundsfarve, marginer for hver enkelt del af annoncen.

InArticle-annoncer beskrives af Google som "Annoncer, der passer perfekt ind mellem afsnittene på dine sider og giver en forbedret læseoplevelse".

Som annoncør på Google AdWords, har du mulighed for, at målrette dine annoncer. Du kan vælge, at din annonce skal vises, hver gang der er en der søger efter noget specifikt på Google eller på specifikke hjemmesider. Selve programmet fungerer efter PPC-princippet (Pay Per Click), hvilket vil sige, at annoncørerne betaler for hver gang der klikkes på deres annonce. Du kan dog vælge et dagligt budget og hvad du maksimalt vil give per klik. Hvis der er flere annoncører der ønsker, at rangere på det samme nøgleord eller nøglesætning, så får den der er villig til, at betale mest, den bedste placering.

Gmail og Inbox by Gmail

Gmail er et gratis mailprogram, der financieres ved reklameindtægter. Betaudgaven af Gmail blev lanceret den 1. april 2004. Til at starte med tilbød Gmail 1 gigabyte plads, hvilket sidenhen er blevet øget til 15 gigabytes på tværs af forskellige services (Gmail, Google Photos, Google Drev). Med Gmail kan man sende emails der fylder op til 25 megabytes og modtage emails der fylder op til 50 megabytes. Den 17. juli 2017 kunne Gmail tælle 1.2 milliarder brugere.

Inbox by Gmail er et koncept hvor Google eftersigende har taget det bedste fra Gmail og gør det bedre endnu. Google selv beskriver det som ”Inbox tager udgangspunkt i det, vi har lært af Gmail, men starter helt forfra, som rummer meget mere end bare din e-mail. Inbox hjælper dig med at komme tilbage til det, der betyder noget for dig.”.

Google Maps

Google Maps blev oprindeligt udviklet af Lars Rasmussen og Jens Eilstrup Rasmussen. De 2 danskere solgte senere deres virksomhed til Google, hvor de dog fortsatte med, at udvikle på tjenesten. Google Maps tilbyder landkort, satelitbilleder og Street View, hvor man kan se 360 graders panoramiske billeder af gader og veje.

Google Drive

Google Drive er en service der tilbyder filopbevaring. Som standard har du 15 gigabytes gratis plads, men du kan købe dig til 30 terabytes plads, der tilbydes via valgfrie betalte planer.

Google Translate

500 millioner bruger dagligt Google Translate. Google Translate er et produkt, hvor du kan oversætte tekst fra et sprog til et andet. Der er registreret over 100 sprog, som kan oversættes på kryds af hinanden. På nogle sprog, herunder dansk og engelsk, kan Google Translate udtale ordene. Google Translate er også tilgængelig i nogle webbrowsere, hvor man kan oversætte hele hjemmesider.

YouTube

Verdens største og mest brugte videodelingsside. YouTube appen, der kan downloades på smartphones, er blevet downloadet over 1 milliard gange. YouTube findes i 88 lande og på 76 sprog. Der bliver dagligt set over 1 milliard timers video på Youtube. Mere end halvdelen af alle visninger bliver vist på en smartphone.

Google+

Den 28. juni 2011 blev Google+ lanceret. Google+ har over 100 millioner månedlige aktive brugere.

Google Chrome

Google Chrome er en gratis webbrowser der blev lanceret den 2. september 2008. Ifølge statcounter.com er Google Chrome den mest udbredte og brugte webbrowser i verden, med en markedsandel på mere end 56%.

Doodles

I 1998 valgte Larry Page og Sergey Brin, at tage til en festival kaldet Burning Man. For at vise deres deltagelse, lavede de et logo der repræsenterede dette. Logoet fungerede også som information til Googles brugere, så de vidste, at de ikke var på kontoret. To år senere blev praktikanten Dennis Hwang bedt om, at skabe en doodle der skulle fejre Bastilledagen. Brugerne elskede det og Dennis blev udnævnt til chefdoodler for Google. Der er blevet skabt over 2000 doodles siden 1998.